2018 Lab Design of the Year Winner Includes Many Innovations

The annual international Laboratory of the Year Awards recognize “excellence in research laboratory design, planning and construction.” In this post, we salute the facility that was awarded 2018 Laboratory of the Year and discuss how some elements of its design philosophy integrate seamlessly with our mission to provide the best in dedicated lab furniture that fits into any lab design.

And the Winner Is: CJ Blossom Park

The 2018 award was given to South Korea’s CJ Blossom Park. The architects, CannonDesign, created a three-tower flower-petal shape that represents and houses the three formerly separate and still distinct science divisions within CJ Corporation. This R&D headquarters allows for cross-operational collaboration, centralized administration, and the inclusion of a number of stress-lowering features for employees that are designed to prevent burnout.

A Lab Design Philosophy of Science without Stress

Key to many elements within this lab design is a recognition that stress is a constant factor in modern life. One of CJ Corporation’s goals is to attract and retain the next generation of young scientists. Created in collaboration with CannonDesign, the resulting lab design incorporates not just innovative laboratories and workspaces but almost 50 different types of amenities that take up 10% of the total square footage of the building complex. These facilities include a library, fitness rooms and a spa, sleeping pods, coffee shops, and a café.

The facilities include a variety of elements designed to bring nature into the building. There is an indoor “living forest” that can be viewed from inside the laboratories and a multistory, calming water garden on the bottom floors. The landscaped grounds sit adjacent to a park that provides glimpses of trees and a grassy hillside from many portions of the facility.

Incorporating the Best Dedicated Lab Furniture, Features, and Flexibility

All of this is nice, but would not be of much value if the working lab features weren’t also well-designed. The facility uses a universal lab bench design and size, which we have previously noted is an efficient and flexible solution to frequently changing processes and procedures. Each piece of its dedicated lab furniture is serviced from an overhead boom that provides power, data, and lab gasses.

The three petals/towers are designed to maximize available natural light for the lab segments as a whole. CannonDesign used advanced barometric monitoring to track the sun’s movement around the facility, then created a lab design that maximizes use of natural daylight. It saved energy and cost by separating ambient lighting from more focused, powerful (and expensive) task lighting, which can be moved in conjunction with the dedicated lab furniture when layouts need to be reconfigured.

Lab design innovations can provide valuable efficiencies to any modern lab. This is why we take note of awards such as Laboratory of the Year. We applaud the winning lab’s innovations and look forward to supporting other labs by sharing ideas on how to utilize our dedicated lab furniture in their lab design plans. For more information, contact Tim Hawkins today via email or at 1-888-669-1233.